نحوه شروع ادامه غذای کمکی

غلات پخته شده به عنوان اولین غذا برای کودک توصیه می شود بنابراین :


هفته اول تغذیه کمکی را با حریره بادام شروع کنید. (آرد برنج، آب شکر و بادام) روز اول 1 تا 2 قاشق کافیست و به تدریج در روزهای بعدی مقدار آن را افزایش دهید (بهتر است شروع تغذیه با حریره عصرها باشد).


هفته دوم: علاوه بر عصرها تغذیه در صبح نیز انجام گردد، هفته اول برای تهیه حریره از آب استفاده نموده و در هفته های بعدی به تدریج از شیر پاستوریزه به جای آب استفاده شود. ( در ابتدا آب وشیر پاستوریزه را بطور مساوی مخلوط کرده و بتدرج از میزان آب کم کرده و به مقدار شیر اضافه نمائید. در صورت تمایل می توانید به جای حریره از فرنی و شیر برنج استفاده نمائید. توجه داشته باشید اگرچه حریره و فرنی و غذاهای تهیه شده در منزل بر غذاهای آماده در بازار مانند: سرلاک، ملوپا، بلدین، مامانا و غیره ارجحیت دارد ولی در صورت تمایل می توانید جهت تغذیه شیرخوار به جای حریره از آنها استفاده نمائید.

هفته سوم: سوپ را برای شیرخوار شروع کنید. زمان دادن سوپ ظهرها و تقریباً در ساعتی است که بقیه افراد خانواده غذای ظهر را میل می کنند برای تهیه سوپ ابتدا از برنج، سیب زمینی، هویج و مقدار کمی گوشت مرغ بصورت تکه های بسیار کوچک یا چرخ شده استفاده نموده و آن را خوب پخته و از آب آن یکی دو قاشق به کودک بدهید و بتدریج در روزهای بعد به میزان آن اضافه نمائید.


هفته چهارم: محتویات سوپ را بصورت پوره در آورده و به کودک داده شود و تدریجاً به سوپ سبزیجات دیگری مانند: جعفری، گشنیز، کدو، لوبیا سبز و نخود سبز اضافه گردد. توصیه می شود سبزیجات بصورت تک تک و به مرور به سوپ اضافه شود و نیزی می توان از گوشت ماهیچه گوسفند که بسیار ریز و یا چرخ شده است به تناوب با گوشت مرغ استفاده نمود توصیه می شود تا پایان یکسالگی از گوجه فرنگی و اسفناج و همچنین نمک و شکر در سوپ استفاده ننمائید. و نیز اضافه کردن مقدار کمی روغن مایع یا کره به پوره یا سوپ مفید بوده و همچنین قرار دادن یک عددد فلفل دلمه ای سبز و کوچک که کاملاً تمیز شده باشد. بمدت 10 دقیقه در سوپ باعث افزایش ویتامین c سوپ می گردد. بهتر است فلفل دلمه ای را در مراحل آخر طبخ سوپ در داخل قرار دهید و درب ظرف را ببندید و پس از چند دقیقه زیر سوپ را خاموش کنید و بگذارید حدود 5 تا 10 دقیقه به همان حال بماند و سپس فلفل دلمه ای را از سوپ خارج کنید.


هفته پنجم: زرده تخم مرغ بصورت آب پز و کاملاً سفت شده را ابتدا به اندازه نصف قاشق چای خوری در آب یا شیر له کرده و به شیرخوار داده شود و به تدریج بر میزان آن در روزهای بعد افزوده تا بعد از دو هفته به یک زرده کامل برسد. بعداً یک روز در میان یک زرده کامل یا هر روز نصف زرده به کودک داده شود.


هفته ششم: میتوان ماست و آب میوه های مختلف را بر حسب فصل به کودک داد. در شروع میتوان از آب سیب یا لیموشیرین که با آب رقیق شده باشد(بطور مساوی) 2تا3 قاشق به کودک داد و تدریجاً به میزان آن بیافزائید و به تدریج آب اضافه شده به آب میوه را کم کنید.
مصرف مرکبات (بجز لیمو شیرین) توت فرنگی، گیلاس، آلبالو، خربرزه و کیوی تا پیش از یکسالگی توصیه نمی شود .


هفته هفتم : حبوباتی مانند عدس، ماش و انواع لوبیاها را می توان به برنامه غذایی کودک اضافه کرد (بصورت پوره یا ترجیحاً داخل سوپ ) حبوبات منابع خوبی از پروتئین و مواد معدنی هستند، برای خوشمزه و قابل هضم نمودن حبوبات لازم است قبل از پخت آنها را خیسانده و در مورد لوبیا پوست آن را کاملاً جدا کرده و بعد از پخت آن را کاملاً له نموده .
جوانه غلات و حبوبات دارای ارزش غذایی بالا بوده و هضم آسانی دارند بنابراین توصیه می شود جهت تهیه سوپ از آنها استفاده گردد (برای تهیه جوانه حبوبات لازم است آنها را بعد از تمیز کردن و شستشوی کامل به مدت 24 ساعت در آب خیسانیده و پس از آن آب ظرف را خالی نموده و بصورت غیر فشرده در ظرف دیگری قرارداد و با پارچه ای خیس روی آن را بپوشانید تا بخار کند و هر 7 الی 8 ساعت یکبار محتویات ظرف را خیس نمائید تا جوانه زدن شروع گردد و پس از آن مدت دو روز وقت لازم است تا بتوان از جوانه ها برای تهیه سوپ استفاده نمود. جوانه ها را می توان تا مدت حدود یک هفته در یخچال نگهداری کرد. برای تهیه سوپ می توانید از آرد مخلوط غلات و حبوبات به نسبت 4 به 1 یعنی چهارقسمت برنج یا گندم و یک قسمت حبوبات (لوبیا یا نخود) استفاده نمائید.
برای تهیه آرد حبوبات یا غلات ابتدا باید آنها را بخوبی تمیز کرده و بشوئید سپس حبوبات را در داخل ماهیتابه قرار داده به مدت 15 تا 20 دقیقه با حرارت کم تفت دهید (غلات را نیز به همین طریق بطور جداگانه تفت دهید) سپس آنها را به خوبی آسیاب نموده و با استفاده از یک الک بسیار ریز الک کنید. از آرد حاصله می توان در تهیه انواع سوپ استفاده نمود. آرد حاصل را می توان در ظروف سر بسته و در جای خشک و خنک به مدت چهار ماه نگهداری کرد.
در پایان ماه هشتم سوپ تهیه شده برای کودک، در دو نوبت ظهر و شب به او داده شود. در ماه نهم غذای شیر خوار باید به تدریج سفت تر شده و بصورت کته و تکه های کوچک به او خورانده شود. در تهیه این غذاها می توانید از هویج و سیب زمینی کاملاً پخته شده استفاده نمائید.
در پایان مجدداٌ یادآوری می شود تغذیه کمکی شیرخوار در سال اول تولد بایستی بعد از تغذیه با شیر مادر بوده و سعی شود دادن غذا در ساعات معینی انجام گردد.
در پایان یک سالگی کودک به تدریج از غذاهای خانواده استفاده کرده و شیر مادر بعد از غذا داده می شود و تا حد امکان از شیر شب کم گردد.