دستگاه گوارش نوزاد

اجابت مزاج نوزاد

تعداد دفعات اجابت مزاج در نوزادان متغیر بوده و از روزانه چندین مرتبه تا هر 2 تا 3 روز یک مرتبه مدفوع کردن در نوزادان طبیعی است.
مدفوع نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند بطور واضحی رقیق تر از مدفوع نوزادانی است که از شیر خشک تغذیه می کنند.
روزهای اول بعد از تولد مدفوع نوزاد به رنگ قهوه ای تیره است که به آن مکونیوم می گویند.
در حدود روز چهارم تا ششم بعد از تولد مدفوع بعضی از نوزادان بصورت سبز مایل به زرد، آبکی و همراه با بلغم می گردد که این نوع اجابت مزاج یک امر فیزیولوژیک است و در صورت عدم وجود علائم دیگر احتیاج به درمان خاصی ندارد.
بعد از این مدت مدفوع ممکن است بصورت زرد همراه با دانه های سفید و کمی آبکی گردد که این نوع اجابت مزاج را نباید با اسهال اشتباه کرد و احتیاجی نیز به درمان ندارد.
شیر خوردن بی از حد نوزاد – دادن بیش از حد آب قند مخصوصاً اگر آب قند غلیظ به نوزاد داده شود، استفاده از داروهای ملین یا بعضی از غذاها توسط مادران شیرده از جمله عواملی هستند که موجب آبکی شدن مدفوع نوزاد می گردد که این ناراحتی با کم کردن مقدار شیر، ندادن آب قند یا عدم مصرف داروهای ملین و غذای شناخته شده توسط مادر سبب بهبودی خود به خود اسهال می گردد.
باید توجه داشت که علل اسهال نوزادان متعدد است و در صورتی که علل ذکر شده در بالا موجود نباشد بایستی با پزشک مشورد شود.


 استفراغ نوزادان

اغلب نوزادان بعد از شیر خوردن و در موقع آروغ زدن مقدار کمی شیر خارج می کنند که قبلاً در مورد آن بحث گردید. گاهگاهی مقدار مواد استفراغ شده فوق العاده زیاد بوده که باعث خستگی نوزاد و بی قراری او می گردد و از آنجا که عوامل متعددی باعث استفراغ نوازادان می گردد در این موارد بهتر است حتماً با پزشک مشورت گردد.


یبوست نوزادان

علل یبوست نوزادان نیز متعدد بوده که از شایعترین آنها عدم دریافت شیر و مایعات به اندازه کافی ، زخم و ترک ناحیه مقعد را می توان نام برد. در هر حال از آنجا که بعضی مواقع علل عضوی و هورمونی موجب یبوست می گرددبهتر است که کمبود شیر و مایعات در کار نباشد حتماً با پزشک مشورت گردد.